Tijdens het onderhoud of de vervanging van een elektrische CV-ketel is de installatie van een slibafscheider, ook bekend als een vuilafscheider, nodig om het systeem te beschermen tegen onzuiverheden in het water. Maar wat is een slibafscheider? Waar is het voor en wat zijn de voordelen?

Wat is het nut van een slibafscheider?

Op dit moment is het behoud van het milieu een van de zorgen van iedereen en het is belangrijk om technieken te vinden die het energieverbruik verminderen, waardoor ook op de stookkosten wordt bespaard. Daarom krijgen alle tips die kunnen helpen om het verwarmingssysteem optimaliseren de voorkeur.

Een slibafscheider is inderdaad een effectief hulpmiddel om de verschillende stoffen in het verwarmingswater op te vangen. Het verwarmingssysteem wordt geconfronteerd met een elektrolyseverschijnsel dat slib of ijzer genereert dat in het circuit achterblijft. De slibafscheider is dan essentieel om schade aan het systeem met onnodige stofresten te voorkomen.

Merk op dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het expansievat, de installatie van een slibafscheider niet verplicht is, hoewel sterk wordt aanbevolen.

De verschillende soorten slibafscheiders

Momenteel zijn er drie soorten slibafscheiders, afhankelijk van het doel. We vinden de mechanische pot, de magnetische pot en degene die de twee kenmerken combineert, zowel magnetisch als mechanisch.

De magnetische slibafscheider maakt het mogelijk om de metallische modderstoffen rechtstreeks te kanaliseren uit het water dat door de kanalen van het verwarmingssysteem stroomt met behulp van een magneet.

Over de mechanische afscheider vangt het de modderige elementen in het water op basis van hun gewicht.

Tenslotte brengt de mechanische en magnetische pot de specificiteiten van de magneet samen die verband houdt met die van de hydrocycloon (principe van centrifugale kracht) om een ​​maximum aan slibresten op te vangen, al dan niet ijzerhoudend.

De werking van de afscheider maakt het mogelijk om zuiver en helder water te verkrijgen.

ThermoGroup beveelt de REFLEX Exdirt-slibafscheider aan die wordt aangeboden voor slechts 99 €.

Wanneer een slibafscheider installeren?

Het is noodzakelijk om de slibafscheider te installeren aan de retour van de verwarming na een systeemontzilting of direct wanneer de ketel is geïnstalleerd.

In het laatste geval leidt het installeren van een nieuwe ketel vaak tot de aanwezigheid van lasresten of zelfs bodemdeeltjes die de buis kunnen beschadigen. Daarom is de nstallatie van een filter voor het verzamelen van deze elementen essentieel, omdat dit de stroom van verschillende deeltjes in de kanalen voorkomt.

Het filter vangt de ijzerhoudende stoffen in de kanalen en op de wanden van het circuit  niet op. Deze ophoping blokkeert soms de buis en vermijdt de vrije circulatie van het water, terwijl de goede werking van de ketel wordt gewijzigd (we kunnen verschillende graden verliezen). Regelmatige reiniging en onderhoud is daarom noodzakelijk, zelfs als u uitgerust bent met een slibafscheider.