Het kiezen van een ketel voor uw huis vereist rekening houden met uw omgeving, uw behoeften en uw budget. De installatie van een dual-energy elektrische CV-ketel is vrij eenvoudig en vooral zeer zuinig. We raden u echter aan om vooral de effectiviteit van uw isolatie te garanderen om de  prestaties te verbeteren en vooral … te besparen op uw energieverbruik.

Hoe werkt een dual-energy ketel?

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt de dual-energy ketel, ook bekend als een hybride ketel, twee energiebronnen. De verbranding van deze twee bronnen vindt plaats in twee vrij verschillende gebieden.

In de meeste gevallen met respect voor het milieu, profiteert het van een grote energie-efficiëntie. Aan de andere kant is het moeilijk om de opbrengst ervan te schatten, die rechtstreeks verband houdt met de keuze van de twee energieën die door de ketel worden gebruikt en met andere factoren, zoals het klimaat als de dual-energy ketel zonne-energie gebruikt.

De verschillende soorten elektrische energieketels met dubbele energie

Voor het voeden van de ketel via elk van de energiebronnen zijn vele combinaties mogelijk. Afhankelijk van uw voorkeuren en uw budget, kunnen verschillende koppelingen worden gedaan. U vindt ketels met elektrische energie + gas of brandstof, zonne-energie, hout …

Maar onder al deze mogelijkheden is de combinatie van zonne-energie en elektrische energie de meest economische. Zonne-energie is inderdaad volledig gratis en hernieuwbaar en maakt dus een werking tegen lagere kosten mogelijk.

Voordelen van de dual-energy elektrische ketel

De dual-energy ketel is veiliger: als een brander uitvalt, neemt de tweede onmiddellijk over, waardoor de verwarming en de productie van warm water in uw huis waarschijnlijk geen storing zullen kennen.

Bovendien schakelt de bi-elektrische ketel, afhankelijk van welke het meest voordelig is, over van de ene energiebron naar de andere, wat besparingen oplevert op de verwarmingskosten.

Nadelen van de dubbele energieketel

Er moeten echter twee nadelen worden benadrukt bij de installatie van een dubbele energieketel:

  • haar grootte
  • zijn prijs

Inderdaad, omdat het twee branders heeft, neemt het een consistente ruimte in. En deze ruimte moet op de grond zijn. Er is geen dubbele energieketel aan de muur. Verder moeten we de opslag van brandstof overwegen, als een van de open haarden bijvoorbeeld hout is.

Wees ook voorzichtig met zonne-energie, vooral als u zich in een niet zo zonnig gebied bevindt. Als uw zonne-energie u een groot deel van uw verwarming in de zomer levert, zal dit anders zijn tijdens de koude seizoenen en moet de geldberekening vooraf op een realistische manier worden uitgevoerd om geen oplopend budget te hebben.

De prijs van de dubbele energieketel is ook aanzienlijk hoger dan die van een “standaard” ketel. Het is inderdaad noodzakelijk om een budget tussen 6000 € en 15 000 € of meer te overwegen. Een echte investering om alleen op een doordachte manier te doen en als het echt de moeite waard is.