De productie van elektrische ketels is de afgelopen jaren geëvolueerd en omvat nu ook het uiterlijk van energiezuinige en schaalvaste apparaten. Bovendien hebben consumenten nu de mogelijkheid om een monofase- of driefasige ketel te kiezen. Waarom zou u een elektrische CV-ketel kiezen en wat is het verschil tussen de twee soorten ketels? Hoe werkt elk van hen?

Een elektrische CV-ketel kiezen

Het eerste voordeel van een elektrische CV-ketel is het ontbreken van verplicht jaarlijks onderhoud. Het vereist geen regelmatig onderhoud en vereist geen installatie van een tweede meter. Het tweede voordeel betreft de opbrengst die duidelijk beter is dan die van gas- of olieketels. Vind meer voordelen op elektrische ketels in dit artikel.

Verschil tussen een elektrische ketel in monofase (eenfase) en in drie fasen

De ketel in monofase

Een monofase elektrische ketel werkt zoals de naam al doet vermoeden met een monofase stroom. Een monofase stroom is een wisselstroom met een frequentie van 50Hz. Het is gemaakt met een enkele elektrische fase. U kunt een eenfasige voeding identificeren omdat deze is gemaakt met slechts twee kabels: de fasegeleider die meestal rood of zwart is en de neutrale kabel blauw.

De driefasige ketel

Een driefasige elektrische ketel werkt met een driefasige elektrische stroom. Per definitie is een driefasenstroom een ​​wisselstroom (in tegenstelling tot de gelijkstroom). Een driefasige voeding wordt geïdentificeerd door het gebruik van 4 elektrische kabels: 3 fasegeleiders en 1 neutrale geleider.

Deze voedingswijze maakt het mogelijk om een spanning te leveren die drie keer hoger is dan in een enkele fase. Het zorgt voor een goede verdeling van de elektrische spanning. De spanning van een eenfasige stroom is inderdaad geconcentreerd op een enkele fase, terwijl deze verdeeld is over 3 fasen met de driefasige stroom.

We hopen dat duidelijk heeft gemaakt dat het verschil tussen een stroom in één fase en een stroom in drie fasen vooral ligt in de verdeling van de stroom. Daarom vereist elke elektrische vermogensmodus een overeenkomstige ketel.

Eén fase of drie fasen: hoe te kiezen?

Gewoonlijk worden huizen aangedreven door eenfasige stroom. Alleen huizen met een hoog energieverbruik en elektriciteitsmeters van 18 kVA of meer zijn verplicht een driefasige elektrische stroom aan te nemen.

Afhankelijk van uw meter, kiest u een monofase- of driefasige elektrische CV-ketel. Bovendien kunt u overschakelen van monofase naar driefase. De doorgang van monofase- of driefasestroom kan de fasen in evenwicht brengen en uw elektriciteitsrekening verlagen. Wij bieden u een- en driefasige elektrische ketels in overeenstemming met uw behoeften.