Er bestaan ​​veel soorten elektrische ketels. En onder hen zijn er de opslagketels. Waar gaat het over ? Wat zijn de voor- en nadelen?

Waarom is het een “gemengde” ketel?

De elektrische opslagketels maakt deel uit van de familie van de gemengde ketels. Dat betekent dat het zowel produceert warm water voor het verwarmen van de behuizing, maar ook direct warm water voor huishoudelijk gebruik. De term ” opslag ” betekent dat de ketel een warmwatertank kreeg om een ​​reserve op te slaan. Dankzij dit kan het hete water onmiddellijk beschikbaar zijn wanneer dat nodig is.

Met deze binnentank kan de ketel behoorlijk wat energie vergen, afhankelijk van het aantal liters dat hij kan bevatten. Het zal dan belangrijk zijn om de capaciteit te kiezen op basis van het aantal inwoners van de behuizing en het aantal badkamers. De kleinere modellen worden micro-opslag genoemd, hun watervoorziening is beperkter.

Voor- en nadelen van de opslagketel

Elektrische ketels hebben in het algemeen het grote voordeel dat ze eenvoudig en gemakkelijk te installeren zijn. En met een elektrische opslagketels is de garantie dat je op elk moment van de dag direct warm water hebt. Het warme water is dus direct beschikbaar, zonder te hoeven wachten.

We raden u echter aan om te kiezen voor een elektrisch ketelsysteem dat geen watertank integreert (zoals de MINI EUROPE bijvoorbeeld). Ten eerste omdat stilstaand niet-koud water het risico op bacteriën verhoogt, en vooral omdat het verwarmen van water voor niets voorkomt. Met een conventioneel ketelsysteem aangesloten op een ketel, wordt het water alleen verwarmd in geval van reële behoefte en met een zeer redelijke snelheid (slechts enkele seconden).

Criteria voor het kiezen van een elektrische opslagketels

Dit type ketel is niet geschikt voor alle levensstijlen en alle huizen. In de eerste plaats is het nodig om meer ruimte voor deze ketel te bieden. Met zijn grote behoefte aan warm watertank is het een flinke energieverbruiker. De te verwarmen hoeveelheden mogen niet te groot zijn. In feite moet het verbruik van een opslagketel fijn worden berekend en hoe groter de opslag, hoe duurder het is.