Elektrische verwarming is het onderwerp van veel kritiek vanwege de schadelijke effecten op het milieu. In vergelijking met andere verwarmingsmodi stoot de elektrische CV-ketels echter geen CO2 uit, wat toch een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering is. Is verwarming met elektriciteit echt slecht voor het milieu?

CO2-uitstoot: wat zijn de gevaren?

Elektrische verwarming wordt vaak de schuld gegeven van een ecologische horror. Voor deze elektrische verwarming is echter geen verbranding vereist om huizen te verwarmen en daarom wordt ook geen CO2 uitgestoten. Dit broeikasgas is gevaarlijk voor de gezondheid en het milieu en vormt tegenwoordig een echt ecologisch probleem.

Om het milieu te ondersteunen en hun dagelijks energieverbruik te verminderen, verlaten steeds meer Europese huishoudens hun ouder wordende en vervuilende verwarmingsmodus, hetzelfde als voor de oude ketels met stookolie of gas. Hun schadelijke effecten hebben niet alleen invloed op de planeet, maar ook op de gezondheid van de inwoners. De uitstoot van koolmonoxide kan inderdaad hoofdpijn, bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken. Voor mensen met astma moet de impact van zo’n gas niet worden verwaarloosd.

Je huis verwarmen met elektriciteit: waarom die keuze maken?

Verwarming is een zaak, die niet alleen de energierekeningen beïnvloedt, maar ook het milieu. De verwarming van de meeste woningen genereert bijna 81% van de CO2-uitstoot.

Een van de meest vervuilende vormen van verwarming: het gebruik van fossiele brandstoffen. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat gas- en huishoudelijke verwarmingstoestellen meer broeikasgassen uitstoten dan auto’s. Een studie van het CEREN (Centrum voor Economische Studies en Onderzoek naar Energie) heeft aangetoond dat huizen die met elektriciteit worden verwarmd 2 keer minder CO2 uitstoten dan een gasgestookte behuizing en 3 tot 5 keer minder dan een met olie gestookte haard. De reden: elektrische energie wordt geproduceerd door zowel kernenergie als waterkracht. Om nog maar te zwijgen over het aandeel van hernieuwbare elektriciteit in de energie die booming is en blijft groeien ten gunste van de exploitatie van steenkool of kernenergie, om te voldoen aan de normen van de Europese Unie.

De elektrische CV-ketels van de ThermoGroup bijvoorbeeld vervuilt niet omdat deze geen broeikasgassen uitstoot en zo het risico op koolmonoxidevergiftiging vermijdt. Om nog maar te zwijgen van het rendement van bijna 100%, wat huishoudens een uitstekend verwarmingscomfort biedt en tegelijkertijd energie bespaart.

Ten slotte moet worden opgemerkt dat in het geval van goed geïsoleerde woningen, verwarming met een elektrische CV-ketels zeer efficiënt is. U zou moeten overwegen energiewerkzaamheden uit te voeren om uw huis te isoleren (er bestaat veel staatssteun) en te investeren in een recente en efficiënte elektrische ketel, zoals de Mini Europe-ketel.