Een expansievat in een verwarmingscircuit is essentieel om de installatie in goede staat te houden. Meestal is het rood van kleur, het is verplicht en wordt direct in de ketel geïntegreerd of in de buurt geïnstalleerd. U kunt hier de rol van een expansievat en de impact ervan op uw ketelwerking ontdekken.

Wat is een expansievat?

De hoeveelheid water in uw verwarmingscircuit kan variëren, afhankelijk van de temperatuur. Tijdens de verwarmingscyclus van de elektrische CV-ketel, wat water verdwijnt. Dit veroorzaakt een verandering van het volume in het cv-kanaal. Deze verwijding van het water in een gesloten circuit veroorzaakt een stijging van de druk, die schadelijk kan zijn voor de ketel.

Het expansievat is de oplossing voor dit risico op achteruitgang, omdat hierdoor de variaties in het watervolume kunnen worden geabsorbeerd en een quasi stabiele druk in de ketel kan worden gehandhaafd. Dit voorkomt overdruk (wanneer het water opwarmt) en onderdruk (wanneer het water wordt afgekoeld) in het cv-circuit.

Waar is een expansievat geïnstalleerd?

Een expansievat lijkt op een metalen cilinder. Het is meestal verbonden naar de retour van het verwarmingswater van bovenaf want het water dat in contact staat met het membraan kan minder heet zijn. Onder het expansievat is een klep geplaatst waarmee de gasomhulling kan worden opgeblazen.

Tijdens de installatie (als het niet direct in de ketel is geïntegreerd, maar dichtbij is geïnstalleerd), moet het expansievat met de juiste druk worden opgeblazen voordat het verwarmingscircuit met water wordt gevuld. Het volume en de druk worden nauwkeurig berekend door de installateur, afhankelijk van het vermogen van de ketel en de hoogte van de installatie.

Wat zijn de verschillende soorten expansievaten?

Er zijn in wezen twee families expansievaten: gesloten en open, die een variabele druk kunnen hebben. De meest voorkomende op elektrische ketels zijn de gesloten expansievaten met variabele druk.

Die worden vervolgens onderscheiden in twee soorten vaas: blaasvaten en diafragmavaten. Blaasvaten hebben een betere dichtheid. Ze laten geen contact toe tussen het water in het circuit en de wanden van het vat. Dit beperkt het corrosieverschijnsel dat schade aan de installatie veroorzaakt.

De gevaren van een defect expansievat

Een defect expansievat veroorzaakt eerst een drukval in het cv-circuit. Dan verhoogt deze storing het risico dat de ketel vastloopt. De verwarmingsmodder staat bekend om zijn desastreuze effect op de installatie. En als het water in het gebied hard is, begint zich kalksteen te vormen in de kanalen bij elke vulling.