Elektrische ketels, de voorkeur van Europese huishoudens , zijn milieuvriendelijker, goedkoper en eenvoudiger te installeren dan gasketels. Veel mensen kiezen echter voor een gasketel als het gaat om het uitrusten van een huis met verwarming of het vervangen van een bestaande ketel. Het punt over de echte nadelen van een gasketel.

De twee soorten gasketels

Er zijn twee soorten gasketels: de aardgasketel (methaan) en de propaanketel. Degenen die kiezen voor een gasketel hoeven niet lang te aarzelen tussen deze twee brandstoffen, omdat aardgas veel interessanter is dan propaangas. Maar huizen die niet zijn aangesloten op het aardgasnet en die een gasketel willen hebben, hebben geen keus: ze zullen kiezen voor een propaanketel. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de meeste huizen op het platteland.

De aardgasketel

Zoals hierboven uitgelegd, is het verplicht om aangesloten te zijn op het aardgasnet om uitgerust te zijn met een aardgasketel.

Meer vervuilend, methaan geeft meer CO2 af dan propaangas, evenals stikstofoxide.

De propaangasketel (LPG)

Als u een propaangasketel kiest, moet u het apparaat op een opslagtank aansluiten. Het huis moet daarom buiten de behuizing ruimte bieden voor de installatie van de tank. Dit type ketel is daarom nog duurder tijdens de initiële investering, omdat het de installatie van de tank zal betalen. Het kan worden begraven voor meer esthetiek, maar het voegt nog steeds kosten toe.

Bovendien is propaan een duur gas, meer dan aardgas.

Tenslotte zal het nodig zijn om de tank regelmatig te laten vullen met een tanker, een dure operatie.

Nadelen gemeenschappelijk voor de twee soorten ketels

Of het nu gaat om de aardgas- of propaanketel, merk op dat deze oplossing niet milieuvriendelijk is vanwege de uitstoot van CO2 in de atmosfeer: het propaangas stoot iets minder af dan het aardgas (methaan) .

In tegenstelling tot de elektrische CV-ketel, vereist de installatie afvoerkanalen, waarbij een elektrische CV-ketel slechts een enkele elektrische aansluiting vereist.

In het geval van onderhoud vereist een gasketel een verplichte jaarlijkse controle. Hierna worden aanpassingen of onderhoudswerkzaamheden vaak aanbevolen. Twee extra kosten. Merk op dat deze interviews en deze controles verplicht zijn omdat ze het mogelijk maken om met de defecte onderdelen te ontdekken.

Bovendien is er, in tegenstelling tot de elektrische CV-ketel, een risico op bedwelming of explosie in geval van uitval van de apparatuur. Vandaar het belang van jaarlijks onderhoud.

Wat is de beste optie voor een gasketel?

Als u voor een gasketel moet kiezen, is het beter om naar een aardgasketel te gaan als het huis erop is aangesloten, wat niet altijd het geval is. En het beste is dan om te kiezen voor een gasketel genaamd “condensatie”.

Duurder om te kopen maar blijft zuiniger omdat het minder gasverbruik vereist, en zal de initiële investering rendabel op de lange termijn te maken. Bovendien wordt het gerangschikt onder de ketels die het beste voldoen aan de nieuwe criteria voor energievernieuwing.