Momenteel wint de elektrische cv-ketel terrein bij Europese huishoudens. Zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt dit type ketel elektriciteit als energiebron om het systeem van stroom te voorzien en warmte te verspreiden naar radiatoren, ketels of zelfs vloerverwarming. Maar hoe onderhoud je je elektrische cv-ketel?

De elektrische cv-ketel, een geweldig alternatief

Onder de verschillende verwarmingssystemen, blijft de elektrische cv-ketel een van de meest voordelige. Aanbevolen voor vloerverwarming maar ook voor de warmwatertank of de radiatoren van de behuizing, deze is stil en vereist geen installatie van rookkanaal. En dankzij de afwezigheid van CO²-uitstoot, heeft het gezin een gezonde lucht in huis.

Bovendien heeft, in tegenstelling tot de gasketel, de elektrische cv-ketel geen verplicht jaarlijks onderhoud. Maar hoewel optioneel, wordt deze geadviseerd.

Hoe kunt u een elektrische cv-ketel onderhouden?

Het onderhoud van de elektrische cv-ketel verschilt van die van een hout- of gasketel, maar ook minder beperkend. Het bestaat uit ;

  • het onderzoek ;
  • schoonmaken;
  • de laatste controle.

Het onderzoek

Voor de eerste stap is het essentieel om de voedingskabel los te koppelen om het apparaat uit te schakelen. Alle onderdelen van de ketel moeten zorgvuldig worden gecontroleerd. Niets mag worden losgekoppeld en alles moet veilig worden vastgemaakt. Alle elektrische aantrekking moet worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de elektrische draden op hun plaats zitten.

Reiniging

De tweede stap is een grondige reiniging van alle onderdelen, binnen en buiten de beschermkap.. Deze bewerking is vrij delicaat en vereist speciale aandacht om te voorkomen dat u per ongeluk een accessoire verplaatst.

Laatste verificatie

Ten slotte bestaat de laatste stap uit het controleren van de juiste werking van de ketel door één voor één rekening te houden met de onderdelen en accessoires waaruit de ketel bestaat. Deze stap wordt gebruikt om de defecte onderdelen te identificeren om ze te repareren of te wijzigen.

Wie kan een elektrische cv-ketel onderhouden?

Hoewel iedereen de handigheid kan hebben om een ​​elektrische cv-ketel te onderhouden, wordt de tussenkomst van een professional altijd aanbevolen. De expert heeft inderdaad alle vaardigheden en kennis op het gebied van elektrische ketels.

Waarom is het belangrijk om het onderhoud te doen?

Het is belangrijk op te merken dat de juiste werking van de elektrische cv-ketel direct is verbonden met zijn energieverbruik. Als gevolg hiervan kan een kleine storing of uitval van een van de elementen leiden tot een verhoging van de energierekening. Het onderhoud dient dan om controle over het apparaat te hebben en garandeert het correcte elektriciteitsverbruik.