Elk verwarmingssysteem dat werkt met een hydraulisch circuit wordt blootgesteld aan slibvorming. Deze kunnen de ketel vervuilen, de leidingen verstoppen en voortijdige slijtage van circulatiepompen en kleppen veroorzaken. Om te profiteren van een krachtig verwarmingscircuit en overconsumptie van energie te voorkomen, is het daarom belangrijk om de modder van het verwarmingscircuit regelmatig te verwijderen.

Hoe verschijnt slib in het verwarmingscircuit?

Slib verschijnt vanwege de aanwezigheid van zuurstof in uw leidingen. Het veroorzaakt de oxidatie van metalen en de ontwikkeling van micro-organismen (bacteriën, algen …). Door uw leidingen en uw pomp te verstoppen, voorkomt het slib dat het water vrij kan circuleren. Gevolg: een lager rendement van uw installatie, en een hoger   energieverbruik.

Er zijn verschillende soorten slib:

  • corrosie: het beschadigt het verwarmingscircuit en kan storingen veroorzaken;
  • schaalvergroting: het veroorzaakt een afname van de pijpen en vertraagt ​​daarom de waterstroom;
  • micro-organismen: ze belemmeren de kanalen van het verwarmingscircuit.

Als dit slib onvermijdelijk is, kan het worden verwijderd door regelmatig te slibben. Dit laatste mag niet worden verwaarloosd: zonder dit verhoogt u het warmteverlies, verslijt uw ketel en leidingen voortijdig en vermindert u de efficiëntie van uw verwarmingsnetwerk aanzienlijk. Uiteindelijk kan slib zelfs leiden tot het uitvallen van uw radiatoren en wordt u niet ondersteund door de fabrikant. Inderdaad, als de oorzaak het slib is dat aanwezig is in uw netwerken, zult u de defecte onderdelen zelf moeten vervangen.

Hoe uw verwarmingscircuit detecteren en ontslibben?

Over het algemeen wordt aanbevolen om het slib van uw verwarmingscircuit om de 10 jaar te verwijderen (of eerder, afhankelijk van de kwaliteit van uw netwerk). Als u de ketel vervangt, wordt deze bewerking ten zeerste aanbevolen om uw nieuwe ketel te beschermen. Sommige tekenen kunnen u helpen de aanwezigheid van slib te detecteren:

  • door uw radiatoren aan te raken, kunt u koudere gebieden voelen dan andere;
  • je radiatoren of ketel maken luidere geluiden dan normaal;
  • het water is oranje of zwart als je je radiatoren spoelt;
  • u kunt een bepaald temperatuurniveau niet bereiken terwijl uw ketel op volle snelheid draait.

Als u een van deze symptomen opmerkt, of twijfels hebt, aarzel dan niet om een ​​professional in te schakelen. Het vegen wordt uitgevoerd door een verwarmingsspecialist of een loodgieter, die een zachte of krachtige chemische reiniging of een hydropneumatische reiniging uitvoert. Prijzen lopen over het algemeen rond de 500 € voor dit type operatie.

De slibafscheider om uw verwarmingscircuit te beschermen

Om te voorkomen dat u een energierekening betaalt die te hoog is door de aanwezigheid van slib, of om een ​​slibbehandeling te financieren na slechts een paar jaar werking, is het mogelijk om een slibafscheider te installeren .

De slibafscheider ook wel slibpot genoemd, vangt de verschillende micro-organismen en vuil in het verwarmingswater op. Dit accessoire is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aanbevolen. Dankzij de installatie kunt u daadwerkelijk de erosie van uw kanalen voorkomen en uw installatie in de loop van de tijd beschermen. U kunt het op de retour van de verwarming plaatsen, na een vervuiling of tijdens de installatie van uw nieuwe ketel.

Goed om te weten : hoewel zeer effectief, stelt de slibafscheider u niet vrij van regelmatige reiniging van uw verwarmingscircuit. Een goed beschermd en onderhouden netwerk is de garantie voor een krachtige en duurzame verwarming.

> Ook te lezen: Verwarming: waarom een ​​slibafscheider op mijn circuit installeren?