Allier plancher chauffant et radiateurs avec une chaudière électrique

U heeft een elektrische boiler, maar weet niet welke verwarmingsstralers u moet kiezen. Warmwaterradiatoren en vloerverwarming zijn twee mogelijkheden. Wat zijn de verschillen tussen deze apparaten? Kunnen we de twee combineren?

Vloerverwarming of radiatoren: welke te kiezen?

Zowel vloerverwarming als radiatoren kunnen worden aangedreven door een elektrische boiler. Ontdek de kenmerken van elke zender.

 VloerverwarmingRadiatoren Warmteafgifte
Vloerverwarmingverspreidt zachte, gelijkmatige warmte overal in huis. In de winter biedt het een zeer aanzienlijk thermisch comfort.De warmte wordt uitgestraald door straling, het stijgt naar het plafond en daalt vervolgens naar de grond zodra het afgekoeld is. De diffusie is vaak ongelijk: de lucht rond de radiator is warmer dan in de verder weg gelegen delen.
EsthetiekDe vloerverwarming is onzichtbaarDe radiatoren kleven aan de wanden en maken deel uit van de decoratie. Sommige modellen zijn echter esthetisch en kunnen worden aangepast (kleuren, enz.).
KostprijsDe installatiekost is hoger: tussen 70 en 100 €/m2, zonder werken.De installatiekost is afhankelijk van het materiaal, maar is lager dan bij vloerverwarming (en vereist weinig of geen werk).
Andere nadelenHet opwarmen van een ruimte met vloerverwarming duurt langer dan met een radiator.

Bovendien is de verwarmde vloer niet compatibel met bepaalde bekledingen zoals tapijt.

Radiatoren veroorzaken luchtverplaatsing en doen stof opwaaien.

Als onderdeel van een nieuwbouw is de vloerverwarming het meest aantrekkelijk.

Als u in een woning woont waar het verwarmingscircuit al is geïnstalleerd en de kosten van de werkzaamheden te hoog zijn voor uw budget, kunt u altijd de bestaande apparatuur vervangen. Tegenwoordig zijn er hoogwaardige warmwaterradiatoren, die het mogelijk maken om energie te besparen.

> Lees ook: Elektrische boiler: 20 belangrijke punten om te onthouden

Kunnen vloerverwarming en warmwaterradiatoren gecombineerd worden?

Heeft u een gelijkvloerse woning, dan is vloerverwarming een ideale oplossing omdat u hiermee alle kamers in uw huis kunt verwarmen. Als je echter in een huis met één verdieping (of meer) woont, kom je zeker in de verleiding om vloerverwarming op de begane grond en radiatoren boven te combineren.

Deze oplossing is mogelijk, en kan zelfs voordelig zijn, omdat:

  • de woonkamers (woonkamer, keuken, etc.) op de begane grond profiteren van gelijkmatige en matige warmte;
  • terwijl de kamers boven (slaapkamers of andere) profiteren van een verwarming die kan worden aangepast aan uw behoeften.

De elektrische boiler biedt het voordeel dat hij zowel vloerverwarming als warmwaterradiatoren kan leveren. Als je een groot oppervlak hebt om te verwarmen, vergeet dan niet om een ​​krachtig en efficiënt apparaat te kiezen, zoals een elektrische boiler. ThermoGroep. Deze laatste kan oppervlakken verwarmen tot 300 m2 (vermogen 24kW), voor een prijs tot € 945.