Het kiezen van uw verwarmingsmodus is niet altijd gemakkelijk, vooral als u geld wilt besparen. Om de juiste keuze te maken, is het van essentieel belang om rekening te houden met de verschillende kosten in verband met verwarming (installatie, energieprijzen, onderhoud, enz.). Wat zijn zij ? Welke verwarmingsmodus kiezen?

Kosten van verwarmingsmodi: waar moet rekening mee worden gehouden?

Om de juiste ketel te kiezen, is het niet voldoende om rekening te houden met energiekosten. Andere elementen moeten worden overwogen om de kosten van verschillende verwarmingsmodi te vergelijken  :

  • de energierekening

Deze bevat het abonnement (vast gedeelte) en de kosten evenredig met uw verbruik (variabel gedeelte). Dit is de factuur die u aan uw energieleverancier betaalt.

  • Bedrijfskosten

Dit zijn de kosten in verband met het elektriciteitsverbruik die nodig zijn voor verwarming en warm water voor huishoudelijk gebruik. Hoe meer ze consumeren, hoe hoger de rekening zal zijn.

  • Installatieonderhoud

Sommige installaties, zoals oliegestookte ketels of aardgasketels, zijn onderworpen aan verplicht jaarlijks onderhoud.

  • Vernieuwing of aankoop van apparatuur

Als u een nieuwe installatie maakt, moet u rekening houden met de kosten voor de aankoop en installatie van de ketel en de kosten van de accessoires. Een pelletketel vereist bijvoorbeeld de aankoop van een opslagsilo, terwijl voor de installatie van een aardgasketel een specialist nodig kan zijn (meestal om de conformiteit van de installatie te valideren) en extra kosten voor gas aansluiting en meterinstallatie.

> Ook te lezen: Hoeveel kost het om een ​​ketel te installeren?

Verschillende verwarmingsoplossingen: wat te kiezen?

In termen van globale kosten, is de elektrische verwarming meestal goedkoper om te installeren en te gebruiken. Een resultaat dat kan worden verklaard door een eenvoudige en snelle installatie die slechts weinig of geen investering impliceert, en de afwezigheid van verplicht onderhoud (onderhoudscontracten kosten over het algemeen tussen € 130 tot € 250 per jaar voor andere verwarmingsmodi). Bovendien is de prijs van een elektrische CV-ketel een van de laagste, zelfs voor de meest efficiënte. De Mini Europe-ketel is bijvoorbeeld verkrijgbaar vanaf € 649 en kan tot € 945 kosten. Merk ook op dat:

  • ondanks sommige vooropgezette ideeën, elektrische verwarming geen verbranding inhoudt en geen giftige rook afgeeft;
  • het is een veilige installatie, die niet blootstaat aan enig risico van intoxicatie of explosie;
  • het is gemakkelijk om het verbruik te beheren dankzij sommige apparatuur, zoals een kamerthermostaat of instellingen zoals de modi comfort en eco of de mogelijkheid om uw verwarmingstijd te programmeren, enz. Deze tips moeten worden overwogen omdat u tot 45% kunt besparen op uw energierekening.