Ver weg is de tijd dat voor een staande ketel werd gekozen omdat deze krachtiger was dan een wandgemonteerde. Dankzij technologische vooruitgang kunnen we nu genieten van dezelfde prestaties, of de ketel nu aan de muur of op de vloer staat. De keuze is nu moeilijker en hangt af van verschillende structurele en functionele factoren die uw beslissing zullen motiveren.

Wandketel en ketel op de vloer, wat zijn de verschillen?

Op een puur functioneel niveau is er geen verschil tussen deze twee modellen van elektrische ketels. Ze spelen dezelfde rol en hebben vergelijkbare prestaties. Het is echter hun structuur die hen onderscheidt. Terwijl de staande ketel, zoals de naam al doet vermoeden, op de vloer staat en daarom veel ruimte vereist , is de aan de muur gemonteerde ketel bevestigd aan een muurbeugel. Omdat het kleiner is, heeft het minder ruimte nodig en kan de ruimte eronder worden benut.

Voordelen van de wandketel

De configuratie van de wandketel is een van zijn sterke punten. Het stelt hem in staat om gemakkelijk te worden opgeslagen en geeft hem vele andere activa, zoals:

  • de totale kosten zijn lager dan die van een vloerketel. Inderdaad, de wandgemonteerde ketel vereist geen groot personeelsbestand tijdens de installatie, wat de kosten voor de technicus vermindert. Het is ook mogelijk om het te repareren en zelf te starten.
  • Door de snelheid waarmee het wordt uitgevoerd, is een kleiner volume gemakkelijker te verwarmen dan een groot.
  • Zijn esthetische en praktische kant. Omdat hij bevestigd is aan een muurbeugel, is het praktischer: de ketel kan worden bevestigd op een plaats waar de ruimte “verloren” is. Zodoende kan de ruimte tussen de vloer en de ketel worden gebruikt.

We hebben geen probleem gevonden met de wandketel. Omdat ze net zo krachtig als staande ketel, bevelen we de wandketel aan.

Voordelen/nadelen van de staande cv-ketel

Voordelen

De staande cv-ketel heeft voordelen door zijn grootte:

  • het vermogen om zeer grote tanks te bezitten. Natuurlijk is deze functie cruciaal wanneer u zeer grote warmwaterbehoeften hebt.
  • De mogelijkheid om oude verbindingsbuizen te gebruiken in het geval u eerder een ketel op de vloer had. Hiermee kunt u besparen bij de installatie.

Nadeel

Het echte nadeel van een staande ketel ligt in de grote afmetingen (gemiddeld 100 x 60 x 60 cm). Niet eenvoudig te installeren in huizen met onvoldoende ruimte en vervolgens moeilijk te herstellen vanwege de beperkte ruimte in tegenstelling tot de wandketel.