De ontstekingspiloot van de ketel wordt ook wel “gaspiloot” genoemd. Dit element is absoluut noodzakelijk voor de goede werking van uw ketel. Het heeft twee uiteinden: het ene is koud en gemaakt van koper of aluminium, het andere is heet. Dit is een kleine blauwe vlam die permanent brandt om de woning van warm water te voorzien of van verwarming te voorzien. Als deze uitvalt gaat de gasklep niet meer open, wat kun je in zo’n situatie doen? Hier is het punt op dit middelpunt van uw ketel.

Hoe werkt een waakvlam van een gasboiler? 

De stuurtip draagt ​​het gas van de klep naar het hete uiteinde.

Deze buis is geïnstalleerd in een “nachtlichtunit”, bestaande uit een injector.ontstekingspiloot gasketel zijn:

  • Het thermokoppel (de veiligheidsinrichting) voorzien van de warmte die nodig is om een ​​spanning te creëren;
  • zet de hoofdbrander aan om warmte te creëren.

In werkelijkheid associeert de draailier zich met het thermokoppel. De laatste bestaat uit een kleine punt, gevormd uit twee verschillende metalen. Dankzij hun eigenschappen wekt het thermokoppel een elektrische stroom van lage intensiteit op als het op de juiste manier wordt verwarmd door de vlam.

Vervolgens levert de aldus gecreëerde stroom een ​​kleine elektromagneet waarvan de rol vergelijkbaar is met die van een gasklep . Daarom, als de vlam van de oude brander het thermokoppel goed verwarmt, laat de elektromagneet gas door. Omgekeerd, wanneer het thermokoppel zich niet in de vlam bevindt, levert het geen elektrische stroom meer en sluit de gasklep. Als de waakvlam uitgaat, ontsteekt de brander niet en levert de ketel geenwarm water. In dit geval gaat de ketel in veiligheid, wat betekent dat de gastoevoer wordt afgesloten.

De waakvlam van de ketel brandt permanent en wordt daarom “permanent” genoemd. Het is gemonteerd op de meeste ketelmodellen: wandketels of staande ketels, evenals modellen die zijn uitgerust met een schoorsteen- of zuignapafvoer.

Volgens schattingen verbruikt een ketel die is uitgerust met een systeem ongeveer 5% meer energie dan een model zonder.

In ieder geval stopt dit nachtlampje niet met branden, zelfs niet als de stroomtoevoer stopt, omdat er automatisch een systeem wordt geactiveerd om het van gas te voorzien.

Waarom gaat de waakvlam uit? 

Er zijn meerdere redenen die ervoor kunnen zorgen dat deontstekingspiloot ketelBij een recent gerepareerde of nieuwe installatie kan een eenvoudige luchtpassage in de directe omgeving van de ketel de vlam doven.

Als u ervan overtuigd bent dat dit de oorzaak is van het uitsterven, moet u ervoor zorgen dat er geen beweging meer is van luchtmassa’s die de vlam kunnen doven. Steek vervolgens de waakvlam weer aan zoals hieronder uitgelegd. Als het probleem zich niet opnieuw voordoet, is uw veronderstelling waarschijnlijk juist. Anders kan het doven van de ketelwaakvlam van technische oorsprong zijn.

Allereerst kan de waakvlam om meerdere redenen van slechte kwaliteit zijn. Het is te blauw, klein en fluctuerend voor het geval het de warmte niet naar het benodigde thermokoppel brengt. Vervolgens wordt er geen gas meer aangevoerd.

Het kan ook zijn dat het thermokoppel is verplaatst en niet meer op de juiste hoogte staat. Het probleem kan te maken hebben met slijtage, vervuiling of veroudering.

Opgemerkt moet worden dat het waakvlam-thermokoppelsamenstel snel kan verslechteren, met name door hitte. Het moet daarom systematisch worden onderhouden en zelfs ongeveer om de twee jaar worden vervangen.

Vervolgens moet worden opgemerkt dat de waakvlam door overloop kan uitgaan. Als er geen vlam is, is het goed mogelijk dat het thermokoppel niet meer goed werkt. Als de staat van deze veiligheidsvoorziening defect is, moet deze worden afgesteld, hij kan zelfs in aanmerking komen voor vervanging.

Wat moet ik doen als een waakvlam van de ketel uitgaat? 

Zoals we hierboven hebben gezien, moet u, voordat u probeert de waakvlam opnieuw aan te steken, eerst controleren of er geen luchtstroom in de buurt is.

Wat betreft het opnieuw ontsteken zijn over het algemeen twee gelijktijdige handelingen nodig:

  • Houd de knop ongeveer dertig seconden lang ingedrukt of draai deze;
  • druk op een andere knop om een ​​vonk te activeren.

De eerste actie is het openen van de gasklep om de waakvlam te voeden. De dertig seconden tijd stelt het thermokoppel in staat om de temperatuur te bereiken die nodig is om de elektromagneet te activeren. Deze laatste houdt deze klep open.

Als de piloot na deze korte tijd niet vasthoudt bij het loslaten van de knop, moet dit geval serieus worden genomen. Hetzelfde geldt als het controlelampje een tijdje blijft branden, maar het probleem herhaaldelijk terugkeert.

Goed om te weten: Zoals elke gasinstallatie raden wij aan om in alle gevallen de onderhouds- en veiligheidsinstructies op te volgen.

U kunt dit onderdeel zelf binnen een paar uur weer inschakelen. hier zijn de stappen te volgen.

Hoewel het handiger is om de handleiding van de leverancier te hebben, is het niet helemaal nodig omdat de meeste ketels op hetzelfde systeem werken om de waakvlam opnieuw aan te steken.

Als u de piloot na deze stappen niet opnieuw kunt aansteken, controleer dan de staat van de basis. Als het verstopt of vuil is, moet u het schoonmaken voordat u het na ongeveer tien minuten weer probeert aan te zetten.

Als u dat niet kunt, is de luchtdruk mogelijk laag of werkt de klep mogelijk niet goed. Als u de piloot na meerdere pogingen niet opnieuw kunt aansteken, schakel dan de hulp in van een professionele reparateur, gasleverancier of loodgieter.

Als de waakvlam van de ketel niet opnieuw ontsteekt of onmiddellijk uitgaat na het opnieuw aansteken, kan er een thermokoppel.

Voordat u besluit uw verwarmingssysteem (ketel) te vervangen, is het verstandig om de brander schoon te maken en af ​​te stellen (bijvoorbeeld aandraaien met een sleutel).